Limetkový cheesecake
Během příprav na Apetit pikni náš čekal snad nejdůležitější úkol: vybrat, co tam vlastně budeme prodávat. Vyzkoušely jsme bezmála 50 receptů a z nich vybraly jen 15 nejlepších. Mezi ně patří i tento úžasný limetkový cheesecake. Cheesecaky obecně miluji a tento je můj favorit. Je úžasně jemný a svěží - na léto ideální. Navíc je snadný na přípravu, protože se peče pouze sušenkový základ. Jen čekání, až ztuhne v lednici, mi přijde jako čekání na sníh v létě.
Tak jdeme na něj!
Potřebujeme:

300g sušenek (Bebe-cereální, rodinné)
150g rozehřátého másla
400g kondenzovaného mléka (salko)
600g smetanového sýra (žervé, lučina, palouček)
4 limety-nebo podle chuti
1 plátek želatiny-nemusí být
Postup:
Troubu předehřejme na 180°C. Sušenky rozemeleme nebo nalámeme nadrobno, přidáme rozpuštěné máslo a společně spracujeme. Sušenkový základ přesuneme do formy (23cm), jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem a strany vymazali máslem. Základ by měl sahat do výšky alespoň 2cm. Přitlačíme rukama (nebo dnem sklenice, lžičkou...) a dáme do trouby péct na 5-8 minut. Základ necháme zcela vychladnout (jinak by se náplň mohla začít roztékat). Tu připravíme smícháním kondenzovaného mléka, limetkové šťávy, najemno nstrouhané limetkové kůry a smetanového sýra, ideálně by měly mít suroviny stejnou teplotu, zabráníte tak vzniku hrudek. Pokud chcete použít želatinu(cheesecake pak bude pevnější a bude lépe se krájet- chuť to nijak neovlivní): nechte ji podle návodu na obalu nabobtnat, vyždímejte a dejte do menšího hrnce povařit, aby se rozpustila. Následně smíchejte s takto připravenou želatinou 2 PL krému a tuto směs přidejte ke zbytku krému, promíchejte. Naneseme na upečený základ, rozetřeme a dáme chladit nejlépe přes noc, ale pokud to stejně, jako já nedokážete vydržet, nechte jej v lednici alespoň 3 hodiny. Nakonec můžeme dozdobit plátky limetky, nebo kandovanou limekovou kůrou. Když je cheesecake vychlazený jemně ho kolem dokola objedeme nožem, aby se uvolnil od formy a tu odstraníme.
A můžeme podávat :).
Kandovaná kůra - ze 4 limet oloupeme dlouhé tenké proužky (např. škrabkou na brambory) Povaříme ji s cukrem v 60ml vody asi 5 minut. Řídký sirup scedíme a kůru necháme vychladnout. Pak ji už pouze poklademe na cheesecake podle vlastního vkusu.
